Musea

Staatliche Museen zu Berlin

prachtige 2-talige website van de Berlijnse staatsmusea met prima tentoonstellingsoverzicht;

favoriten:


Pergamon gebouwd als huls om Pergamon altaar, Griekse en Romeinse tempels en de poort van Babylon. Vergeet niet naar het museum voor Islamitische Kunst te gaan op de eerste verdieping.

Gemäldegalerie

Gemäldegalerie bezit een van de rijkste Europese collecties schilderkunt van de 13de tot de 18de eeuw met van Eyk, Dürer, Raffael, Tizian, Caravaggio en een indrukwekkende hoeveelheid topstukken 17 de eeuwse Nederlandse Schilderkunst. In 2006 komt een grote Rembrandttentoonstelling.

Alte National Gallerie

Een Griekse tempel pur sang die er toe bijgedragen heeft dat Berlijn “Spree-Athen” werd genoemd.  Unieke collectie uit de Duitse romantie, die je elders in de wereld niet tegenkomt. Ga kijken naar de schilderijen van Caspar David Friedrich, Lovis Corinth en Max Liebermann.

Hamburger Bahnhof

 

Museum voor Moderne Kunst; recent  aangevuld met de Flick collectie.  Vooral interessant vanwege de stationshal en de Duitse kunstenaars Kiefer en Buys.

Museum für Indische en Museum für Ostasiatische Kunst


Ongeëevenaarde uitstallingstechnologie en fraaie collectie, dit alles in heerlijke rust te aanschouwen. 

Deutsches Historisches Museum  / German Historical Museum

Altijd interessante wisselende tentoonstellingen in prachtige nieuwbouw van architect Pei. Hoge verwachtingen bestaan van de permanente collectie die medio 2006 in het Zeughaus wordt opgesteld.

Schloss Charlottenburg/Charlottenburg Palace

Slot Charlottenburg is al 300 jaar de grootste Hohenzollern-residentie in Berlijn. Het paleis heeft behalve schitterende zalen, meubels, schilderijen en porselein, een heerlijke formele tuin. Hierin staat het Schinkelpaviljoen; een in schoonheid en edele eenvoud onovertroffen gebouw van Berlijns lievelingsarchitect.

Museum Berggruen  Picasso/Klee

Tegenover Schloss Charlottenburg gelegen huis met de collectie van kunstmecenas Berggruen. Intiem museum met alleen al 100 werken van Picasso. Focus op o.m. Paul Klee, Henri Matisse en Alberto Giacometti.  Alleen al het trappenhuis is de moeite waard.

Bröhan Museum  Jugendstil/Art Deco

Naast het Museum Berggruen ligt het Bröhan Museum met hoogtepunten uit de Duitse en internationale Jugendstil en Art Deco. Aparte afdeling voor de Belgische kunstenaar e ontwerper van Velde.

Filmmuseum Berlin

Alles over Marlène Dittrich, Zarah Leander, Johan Heesters en andere goede en foute sterren van de Duitse film. Veel historisch beeldmateriaa. Imponerend exposé over de film Olymia van Leni Riefenstahl met een schaalmodel van het Olympisch Stadion en de camera-instellingen, die door Riefenstahl werden gebruikt.

Das Schwule Museum / Homosexual  Museum

Klein, maar uiterst serieus museum op een binnenhof in Kreutzberg. Gedegen wetenschappelijk onderzoek zorgt voor het hoge niveau van de tentoonstellingen. 

Geschiedenis/History

Pruisen
Tweede Wereldoorlog
Joods erfgoed
DDR erfgoed


Pruisen / Prussia

 

Kurfürsten en Koningen Potsdam/ Royal Potsdam
Potsdam en omgeving is een haast volmaakt “Gesammtkunstwerk” van paleizen, meren, parken, ook wel het Pruisisch Arkadië genoemd. Hier werden door de keurvorsten en latere koningen van Pruisen met vaak Nederlandse architecten, ingenieurs en arbeiders, een Duits Versailles gebouwd.  Dit hemelse oord bevindt zich vlakbij Berlijn en is uitstekend met de S-Bahn/trein (fiets meenemen) te bereiken.

Deze website bevat allerhande info over paleizen en tuinen in Potsdam, Berlijn en Brandenburg.

Keizertijd/German Empire

Website met alle mogelijke gegevens en beelden uit de keizerlijke gloriejaren van Berlijn, Potsdam en Pruisen.

Berlijnse Stadpaleis/ Berlin Hohenzollern Palace

De Bundestag heeft met ruime meerderheid besloten het stadspaleis te herbouwen en het DDR Palast der Republik eind 2005 af te breken. Het koninklijk paleis dat de oorlog wonderwel had doorstaan, werd door het SED regime opgeblazen, omdat men een paradeterrein nodig had.


Tweede Wereldoorlog / Second World War

Vóór de vernietiging

fotoarchief uit 1943 met 39.000 dia´s van verloren gegane monumenten en interieurs van paleizen, musea en woonhuizen.  Het Reichspropagandaministerium gaf hiertoe opdracht met uitdrukkelijke instemming va Hitler.

www.zi.fotothek.org

 

Topographie des terrors

Pal hiernaast een stuk authentieke muur met daarlangs het openlucht museum Topographie des Terrors. In deze straat bevonden zich de hoofdkwartieren van de Gestapo, SD en SS. In de  resten van de folter- en terreurkelders is over Hitler-Duisland een sobere permanente tentoonstelling  opgesteld. Loop door naar de Wilhelmstrasse

Wilhelmstrasse

Reichsluftfahrtministerium van Göring, een inmens Nazi ministerie, thans minsterie van Financiën. Zie  ook de socialistisch-realistische lofzang op de DDR in tegels van Meißenporselein. Dit gebouw is startpunt voor een wandeling door de Wilhelmstrasse, waar een groot deel van de NSDAP  haar centrales had.  (Reichskanzlei, Hitlerbunker, ministerie voor Propaganda van Goebbels enz )
Het rode marmer in U-Bahnstation Möhrenstrasse is afkomstig van de Hitler Reichskanzlei. 

Sowjetisches Ehrendenkmal / Red Army Memorial

Ontzagwekkend monument voor de Russische soldaten, die omkwamen bij de bevrijding van Duitsland.

Deutsch-Russiches Museum Berlin-Karlshorst / Red Army Museum

Alles over de  de Russische oorlogsvoering, de slag om Berlijn, veel authentieke documenten en voorwerpen.

Hoofdkwartier Wehrmacht / Bunkers


Joods erfgoed / Jewish Heritage

Berlijn was voor de oorlog  een stad met een toonaangevende joodse intellectuele en culture elite. De Nazi´s hebben getracht alles wat joods was met wortel en tak  uit te roeien.  Na de val van de muur is Berllijn een stad met een snel groeiende joodse bevolking. De cosmopolitische sfeer is teruggekeerd

Holocaust monument.

Wannsee Konferenz

Joods Museum / Jewish Museum

Het met zink beklede gebouw van Daniel Liebeskind is beroemd vanwege zijn vertaling van de Duits-Joodse geschonden geschiedenis in nieuwe vormen van architectuur.s Het museum is geen holocaust-museum en besteedt aandacht aan de joodse invloed op de Duitse cultuur en samenleving.

Haus Schwarzenberg/Anne Frank Zentrum

In dit laatste authentieke stuk van de vroegere arme joodse wijk in Mitte bevond zich de blindenwerkplaats van Otto Weidt. Deze Berlijnse Schindler wist zijn joods personeel door de oorlog te slepen.

Weißensee / Jewish cemetery

Een van de grootse joodse begraafplaatsen in Europa; staat op de nominatie Unesco Werelderfgoed te worden.

Magnus Hirschfeld

Hausvoigteiplatz (U2)
inscripties in de trap van metrostation met Joodse textielbedrijfen, die op de Hausvogteiplatz  werkzaam waren.


DDR erfgoed/East-German cultural heritage

Wall of Berlin

www.berlin.de/mauer

DDR algemeen / GDR General

informatieve DDR website met gegevens over persoonlijkheden, media, boeken, heimwee produkten, muziek en moppen.

Beelden van de DDR / DDR picture archive

Foto´s: Prachtig en historisch belangwekkend fotoarchief on-line over de voormalige  heilstaat DDR , commentaar overbodig.

Karl Marx Allee/Stalinallee 

Monumentale socialistische  pracht- en paradestraat uit de jaren vijftig, Na de Wende door de Duitse regering nauwgezet gerestaureerd en het ensemble  behoort inmiddels tot het Unesco culturele werelderfgoed.  Deels historiserende elementen; de koepels op de poortgebouwen aan de Frankfurter Tor lijken op de kerktorens van de Gendarmenmarkt. Veel elementen uit het iconografische programma zijn op Schinkel geïnspireerd. Absolute must voor Berlijn bezoekers.

Palast der Republik

Ondanks fel protest van de architectuurpolitie  (afbraak is een misdaad tegen de menselijkheid), wordt het gebouw definitief afgebroken. Het Palast der Republik was een enorme doos grotendeels bestaand uit rookglas en carera marmer. Een nondescript kleinburgermans paleis met heel veel lelijke lampen (vandaar de bijnaam “Erich´s Lampenladen”)en veel te veel  asbest. Het paleis was populair onder de Oost-Berlijnse bevolking vanwege de westerse artiesten (Herman van Veen, Willem Breuker) die  het DDR regime voor veel deviezen liet optreden en omdat de telefoons het altijd deden en er genoeg “gastronomische inrichtingen”  waren zonder al te lange wachttijden.  Denk aan uw progressieve gezelschap; het is politiek correct om voor het behoud van het Palast der Republik te zijn.

Berlijn algemeen / General

berlin tourist information
Nederlandse Ambassade
Agenda Klassieke Muziek
Agenda Theaters in Duitsland
Restaurants
Cafés
winkels / shopping
Reisgidsen
gidsen/guides


berlin tourist information

website met alle mogelijke info over Berlijn uitgesplits naar doelgroepen als senioren, gays, trendvolgers etc. Hier vindt U de programma´s van theaters en mogelijkheden om online kaarten te bestellen voor de opera, de Berlijnse Philharmonie, het Konzerthaus, Musicals, Cabaret en evenementen.  Infomateriaal kan tevoren worden besteld.

Duitsland Instituut Amsterdam

Uitgebleide website met politieke, maatschappelijke en economische informatie over Duitsland.

Informationsportal NiederlandeNet

In Munster bevindt zich het Haus der Niederlande, Zentrum für Niederlande-Studien, het kenniscentrum over Nederland in Duitsland. Zij geven bijgaande website uit.


Nederlandse Ambassade/Netherlands Embassy

Zonder meer één van de meest succesvolle en spraakmakende ontwerpen van Rem Koolhaas. Het gebouw is te bezichtigen als de veiligheidssituatie het toelaat en er geen grote evenmenten plaatsvinden. In de foyer wordt een uitstekende DVD vertoond met virtuele uitleg door Rem Koolhaas.  In de ambassade is de uitstekende gids van Stadtwandel Verlag verkrijgbaar.
Adres: Klosterstrasse 50, Ubahn halte Klosterstrasse U2.  Aanmelding  en inlichtingen over bezoekmogelijkheden
+49.30 209 56 200


Agenda Klassieke Muziek en Opera/ Classical Music and Opera

Niet altijd even heldere systematiek, maar met handige kalenderfunctie voor voorstellingen van opera, concerten, kamermuziek etc. Voorbeschouwingen en resensies. Kaarten kunnen besteld worden via de algemene toeristenwebsite boven.


Agenda Theaters in DuitslandCafés

Café Einstein

aangenaam koffie en eethuis uit de jaren twintig, heelijke tuin.

Literaturhaus

The Thing to do: Ontbijten, thee drinken, taart eten met het feuilleton van de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Restaurants:

Jan en Marjolijn eten zich door Berlijn!

de tips van Marjolijn Uitzinger en Jan Boeles

nb: 1 veel restaurants accepteren   geen creditcards!!

nb: 2 veel dure restaurants bieden zeer gunstige lunchmenu´sWinkels/Shopping

KaDeWe

Onvergelijkbaar prettig en decadent warenhuis, dus altijd een omweg naar Berlijn  waard.  Alleen al honderd soorten dekbedden en op de levensmiddelen afdeling is het altijd feest met champagne en kreeft.  Ook de beste en duurste Nederlandse kaas die ik ooit heb mogen eten.

Dussman Kultur Kaufhaus

Nederland schaam U!  Wat een heerlijk warenhuis met in het soutterain een voetbalveld met klassieke muziek. Boven boeken, boeken, boeken, jazz, wereldmuziek, software en aanbiedingen die echt onweerstaanbar zijn. Aardig en competent personeel,  Hoek Unter den Linden en Friedrichstrasse.

Stilwerk
Meubels en Desig warenhuis

58 winkels op een oppervlakte van 20.000 m2, verdeeld over 5 etages met design meubels, lampen, keukens en badkamers.

Manufactum

Een van de echte Berlijnse aanraders, heel veel werkend huishoudelijk design uit de jaren zestig en zeventig, bakkelieten zeepbakjes, mooie hoeden en petten, een echte "fundgrube" !

Manufactum Warenhaus und Manufactum brot&butter-Laden im Haus Hardenberg
Hardenbergstraße 4-5
10623 Berlin

Frankonia

“Zeitlos-sportlicher und anglophiler Klassiker“. Ondanks dat laatste kan het niet Duitser.  Jachtkledij , geweren en Lederhosen; verder de  3 B´s van Burberry, Barbour en Bogner. Ook voor de forsere dames- en herenmaten. Uniek en helemaal niet duur. Friedrichstrasse 69.

Friedrichstadt Passage

Uitermate luxueuse ondergrondse winkelstraat o.m. te bereiken via de niet onaangename levensmiddelen afdeling de Galerie Lafayette. Fraaie grootschalige moderne kunstinstallaties, leren zitbanken en 40 soorten marmer. 


Reisgidsen

Capitool

Vanwege de mooie plaatjes kan de camera thuis blijven. Fraaie architectuur- tekeningen. De gids is bij uitstek geschikt om van te voren plannen te maken en je te verheugen op alles wat gaat komen.

Wat & Hoe Gids

Door de handige ringband kan deze gids gemakkelijk uit-en omgeklapt worden. De rubrieken Even oriënteren, Op uw gemak en Even rusten, geven aan dat dit een gidsje is voor mensen, die op hun gemak Berlijn willen kennen. Hoera!

Dumont Richtig Reisen

De Duitse kunsthistorische naslagbijbel, prachtig uitgevoerd, fraaie foto´s, kaarten en exposés. Diverse uitgaven  zoals  over Berlijn, Potsdam en Brandenburg. Tegenwoordig ook in handzaam pocketformaat, maar die tellen niet echt!
Aanbevolen ook om thuis na te genieten en om indruk te maken op familie, vrienden en kennissen.


gidsen/guides

Stadtwandel Verlag

Inmiddels al bijna honderd handzame, goedkope (€ 3) en overzichtelijke gidsen van de belangrijke gebouwen in Berlijn en sinds kort ook van nieuwe musea in Duitsland. De gidsen kunnen het best ter plekke of via de uitgeverij worden aangeschaft.

Berlin, Der Architekturführer, Rainer Haubrich 

Rainer Haubrich is één van de belangrijkste Duitse architectuurcritici en is o.m. hoofdredacteur van die “die Welt”. Het boek beschrijft  470 gebouwen uit de rijke Berlijnse geschiedenis, is fraai geïllustreerd en toegangkelijk geschreven. Heel leuk is de rubriek mislukte en foute gebouwen bij elke architectuurperiode. Kan mee in de rugzak.