Medien staat voor mijn twintig jaar lange ervaring als hoofd pers en culturele zaken op Nederlandse ambassades  en als woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.


Ik adviseer over  beeldvorming van Nederland in het buitenland en volg nauwgezet de ontwikkelingen in het internationale toerisme.  City branding en country branding zijn jaren integraal onderdeel van mijn werkzaamheden op ambassades geweest. Het imago van Nederland  wordt  steeds meer gekenmerkt door de drie B´s van „Billig, Banal en Brutal“.  Amsterdam als „merk“  is  sterk achtergebleven bij de creative city Berlijn. 

Vanuit Berlijn verzorg ik presentaties (Duitsland Almanak CPNB 2005) en werk mee aan diverse radio– en TV programma´s (o.m. “Met het Oog op Morgen”).

Het tijdschrift  “Eigen Huis en Interieur” maakte voor het juni-nummer 2005 een special over Berlijn.


Radio

Radio in Berlijn

DLF, Deutschlandfunk; oerdegelijke nieuwszender die alle gekleurde duiding verre van zich houdt.

Radio 1  Snel stijgend in populariteit en onderdeel van de publiekrechtelijke omroep RBB, ook cool voor het niet al te jonge volkje.

Klassik radio  De klassieke zender; moet uitkijken dat ze met teveel geleuter Radio 4 achterna gaat,

Jazz Radio Heerlijke zender met de 24 uur klassieke jazz , erg prettige loungemuziek voor de gerijpten onder ons.


Van quatsch en kwaliteit. Nederlandse en Duitse media en hun cultuurverschillen

Nederlandse invloed op de Duitse TV-cultuur


Imago Duitsland
Na de vernietigende uitslag van het Clingendaelonderzoek over het Duitslandbeeld in Nederland, hebben de Duitse en Nederlandse Ministeries van Buitenlandse Zaken  besloten geld vrij te maken voor het zo succesvolle Journalistenstipendium (zie website kantlijn). Duitse en Nederlandse journalisten werken op elkaars redacties. De Pim Fortuyn en Theo van Gogh drama´s  werden in de Duitse media door stipendiaten verslagen en zorgden voor een uitstekende en genuanceerde berichtgeving. De Nederlandse correspondenten in Berlijn zijn erin geslaagd Duitsland niet alleen op de voorpagina´s te krijgen en te houden. De NOS heeft met Margriet Brandsma in Berlijn een echte “anchorvrouw” gestationeerd.

 

In bijzondere rol komt de Volkskrant toe. Deze krant heeft door zijn correspondenten Philippe Remarque en Sander van Walsum de Nederlandse spraakmakende gemeente letterlijk omgeturnd. Het afscheidsepos van Philippe Remarque

“elf redenen om van Duitsland  te houden” –waarbij hij Berlijn bedoelt.

“Duitsland is oké“ luidde de kop van het Volkskrant

zomerspecial  2005 en wijdde liefst 74 pagina´s aan dit  fenomeen.

Het CPNB  bracht in 2005 met veel succes de almanak “Duitsland in Boeken” uit, en organiseerde in de Stadsschouwburg een ongekend leuke en ondeugende Duitse Spass avond.   


Het imago van Nederland  lijkt een omgekeerde weg af te leggen en wordt  steeds meer gekenmerkt door de drie B´s van „Billig, Banal en Brutal“.  Amsterdam als „merk” blijft  sterk achter bij de creative city Berlijn. De neergang begon al in 1994 met het roemruchte “Frau Antje in der Wechseljahren” artikel in der Spiegel. 

Met name het Nederlands drugsbeleid, waar Duitsland veel overlast van krijgt, het euthanasie beleid, dat van links tot rechts wordt afgewezen en de moorden op Fortuyn en van Gogh hebben tot  een negatief beeld geleid. Dit imagoprobleem wordt versterkt door de slechte en veel te dure hotels, terreur van de jongerencultuur (o.m. keiharde muziek), verloedering van stadswijken, oninteressante zich steeds herhalende winkelketens, jammerlijke service en autobraak.  Voor de snel groeiende markt voor 50 plussers en kwaliteitstoeristen is in Nederland weinig te halen en neemt dus zienderogen af. Het rijke en welvarende midden en zuiden  van Duitsland Nederland laat Nederland so wie so links liggen. 


Kranten
Televisie/Television
Radio
Imago Duitsland
Imago Nederland
Van quatsch en kwaliteit


Kranten

Frankfurter Allgemeine. De beste krant ter wereld met zijn beroemde “Feuilleton” (culturele/literaire bijlage)
Helaas beheersen veel Nederlanders onvoldoende Duits om de vaak prachtige zinsconstructies te begrijpen en hebben geen geduld om een paginalange beschouwing te door worstelen. Gewoon proberen!
Bijzonder geslaagd is de zondagsdagskrant van de F.A.Z. De krant bestaat pas een paar jaar en is inmiddels marktleider onder de zondagskranten.

Die Welt. De enige landelijke krant met een forse Berlijn-bijlage, verder een voortreffelijk “Feuilleton” . Moderne lay-out en geen ellenlange zinnen. Gelukkig niet zo politiek-correct als de andere Duitse kranten. Goedkoop alternatief: “Die Welt Kompakt”,  succesvol nieuw format.

Berliner Zeitung. Zeer leesbare voormalige Oostberlijnse krant, die erin geslaagd is tot de meest geciteerde krant van Duitsland te worden. Lieveling van de politici die graag hun primeurs kwijt willen. Prettig tabloid format.

 

Neues Deutschland. Voormalig partij-orgaan van de SED. Uniek overblijfsel uit DDR-tijden, dat nu de Neue Linke/PDS partij hartelijk is toegedaan.  Éen keer kopen als  curiosum.


Televisie/Television

De Duitse TV wereld is zoals overal in West-Europa gedeeld in een publiekrechtelijk en een commercieel deel.  De publiekrechtelijke TV is van hoge kwaliteit maar wordt gehinderd door de vele talkshows.  Een verrukking is de bescheiden rol van reclame zonder lawaaiterreur, jingles in erbarmelijk Engels en het geheel misplaatste getutoyeer door foute types, die onze omroep zo teisteren. De Duitse reclame is daarentegen saai, smakeloos en gericht op het geluk van oudere echtparen met kunstgebitten, vaatkramp en plasproblemen. De commerciële TV is in vaste handen van RTL (Bertelsmann) met veel John de Molproducties - en van de Axel Springercombinatie rond SAT1, ProSieben en de nieuwszender N24.

ARD is behalve “das Erste” de overkoepelende organisatie van de Duitse publiekrechtelijke omroep, die in de meeste Bundesländer een regionale zender beheert.  WDR voor Noordrijn-Westfalen en RBB voor Berlijn en Brandenburg enz. Kwaliteit door oprukkende brei van talkshows niet meer op eenzame hoogte, maar nog steeds  indrukwekkend. Het acht uur journaal is de moeder van alle journaals. De spreker leest het nieuws gortdroog op van een papier en de aandacht voor de gebeurtenissen in de wereld wordt niet verstoord door bossen haar, giga-oorbellen en andere zelfpromotie. Legendarisch is de krimi Tatort op zondag 20.15. Wereldfaam werd gemaakt met de docudrama´s als Heimat en de familie Mann.

ZDF “Duitsland tweedoet vrijwel niet onder in kwaliteit en zou theoretisch iets meer op de hand van de CDU/CSU zijn. ZDF doet veel aan WO II documentaires met een publieksvriendelijk format dat werd bedacht door Guido Knopff.

RBB regionale zender van en voor Berlijn/Brandenburg, tot nu is helaas alleen het Berlijnse nieuws om 19.30 de moeite waard.

3Sat  interessanter dan het overgewaardeerde en nauwlijks bekeken Frans-Duitse prestige-object “Arte”; documentaires, muziek en theaterproducties en nieuwsuitzendingen van de Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse omroep.

Phoenix gemeenschappelijke zender van ARD en ZDF met rechtstreekse uitzending  van persconferenties, kamerdebatten opgevuld door degelijke politieke analyses. Ideaal voor journalisten, die niet meer op pad hoeven.